Który chleb jest zdrowszy: biały czy czarny?

0
33

Biolodzy nie znaleźli jednoznacznych dowodów na lepsze właściwości zdrowotne czarnego chleba i szkodliwość białego, za to wykryli znaczące róznice w reakcji organizmu spożycie tych produktów, głosi artykuł opublikowany w „Cell Metabolism”.

„To odkrycie jest interesujące nie tylko dlatego, że jest potencjalnie ważne dla zdrowia ludności, ale i dlatego, że postawiło nas przed faktem: ludzie mogą zupełnie różnie reagować na ten sam rodzaj pożywienia. Do tej pory uważano, że dietetyczna wartość produktów jest jednakowa dla wszystkich. Jak pokazuje praktyka, diety na bazie tego podejścia zawsze kończą się źle” – powiedział Eran Elinav z Instytutu Weizmanna w Rechowocie (Izrael).

W ostatnich latach media często pokazywały dietologów mówiących, że biały chleb jest szkodliwy dla zdrowia, ponieważ zawiera dużo węglowodanów, mało błonnika i sprzyja rozwojowi cukrzycy i nadwagi. Czarny chlen na bazie otrębów uważany był za pożyteczny dla zdrowia i bogaty w mikroelementy.

Elinav postanowił sprawdzić, jak jest naprawdę i zebrał grupę 20 ochotników, z których połowa odżywiała się praktycznie tylko czarnym chlebem przez dwa tygodnie, a druga połowa – tylko białym. W każdym przypadku około ćwierć kalorii przypadało na chleb, pozostałą część dostarczały zwykłe produkty. Po miesiącu grupy zamieniały się i zaczynały jeść inny rodzaj chleba.

W tym czasie naukowcy śledzili stan zdrowia ochotników, sprawdzając poziom glukozy, mikroelementów i białek we krwi na różnych stadiach eksperymentu, a także zmianę wagi, ciśnienia i innych fizjologicznych wskaźników.
Te obserwacje doprowadziły do niezwykłych wyników: pierwsza analiza danych pokazała, że czarny i biały chleb mniej więcej jednakowo wpływają na pracę organizmu i prawie nie zmieniają przemiany materi w organizmie.

Potem biolodzy porównali, jak organizm róznych ochotników reagował na każdy rodzaj chleba. Jak się okazało, różnice w reakcjach na mąkę pszenną i żytnią były duże. Dzięki temu dla niektórych ochotników bardziej pożyteczny okazał się chleb biały, a dla innych czarny. Co ciekawe, spożycie chleba ie wpływało na mikroflorę, co wcześniej wiązano z dobroczynnym wpływem czarnego chleba na zdrowie.

Dlaczego tak się dzieje, na razie nie wiadomo, ale zakłada się, że jest to związane z różnicami w pracy mikrobów mikroflory, które odpowiadają za przeróbkę krochmalu, glukozy i innych węglowodanów. Odkrycie tych różnic, zdaniem Elinava, może pomóc nam zrozumieć, jaki chleb powiny jeść różne grupy ludzi, oraz jak praca ich organizmu wpływa na sukces tej czy innej diety.

Źródło sputniknews

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się z przyjaciółmi tym, czego się przed chwilą dowiedziałeś!

ZOSTAW KOMENTARZ

Dodaj swój komentarz.
Proszę wpisz tutaj swoje imię.