8 pomysłów na dania z grilla oraz kilka wskazówek, które podkręcą ich smak

0
87

Praktycznie każdy lubi dania z grilla, za ich oryginalny smak, aromat i przyjemną atmosferę, jaka towarzyszy grillowaniu. Obecnie jesteśmy w samym środku sezonu grillowego, nawet jeżeli zdarzy się parę bardziej deszczowych dni, jak to często bywa w naszym klimacie.

Z tego powodu stworzyliśmy listę potraw, które będą idealne na grilla, można przyrządzić je w szybki i prosty sposób, a efekty – będą naprawdę smaczne.

1. Pizza z grilla

Żar z grilla jest całkiem podobny do tego, jaki występuje w piecu do pizzy, którego większość z nas nie ma w domu, a który używają pizzerie. Dobrym pomysłem będzie wcześniejsze podsmażenie lub ugotowanie dodatków, które damy na górę. Niekoniecznie wszystkich, ale z całą pewnością dobrze będzie wcześniej odpowiednio przygotować warzywa, które potrzebują trochę więcej czasu. Ważne, żeby obydwie strony ciasta od pizzy pokryć warstwą oleju.

Pizza powinna piec się na grillu ok. 3-7 minut – w zależności od tego, jak silny jest żar. Zwróć uwagę na to, żeby się nie przypaliła. Dobrym pomysłem będzie znaleźć przepis na ciasto, które jest przeznaczone stricte pod pieczenie na grillu.

2. Szaszłyki rybne

Szaszłyki to bardzo popularny pomysł, jeżeli chodzi o grillowanie. Szaszłyki rybne to świetny pomysł na to, aby przyrządzić ryby na grillu. W tym wypadku bardzo dobrze sprawdzają się sardynki. Warto nadmienić, że posiadają one bardzo zdrowe dla serca tłuszcze.

Oczywiście niekoniecznie trzeba grillować sardynki w formie szaszłyka – tym niemniej, z całkiem pragmatycznych powodów jest to bardzo dobry pomysł. W ten sposób ich obracanie na grillu jest dużo prostsze oraz wygodniejsze.

Dobrym pomysłem będzie polać ryby pewną ilością oleju.

3. Grillowane warzywa

Warzywa z grilla smakują świetnie. Połączenie wysokiej temperatury oraz szybkiego czasu zapieczenia danego warzywa sprawia, że warzywa zachowują swoje składniki odżywcze. Dobrym pomysłem będzie odpowiednie pocięcie warzyw w mniej lub bardziej cienkie plasterki.

Poniżej podajemy parę przykładów warzyw, które z całą pewnością warto zapiec na grillu:

Słodkie papryczki (6-8 minut na każdą stronę)

Cukinia, bakłażan itp. (5 minut na każdą stronę)

Prążki cebuli (5-7 minut na każdą stronę)

Grzyby (7-10 minut na każdą stronę)

Kukurydza (25 minut)

4. Grillowane owoce – świetny pomysł na pyszny deser

Grillowanie owoców zwiększa odczuwaną słodycz takich owoców jak brzoskwinia, ananas, truskawki, gruszki, jabłka, banany oraz wielu innych owoców. Dlatego z całą pewnością warto rozważyć tę pozycję podczas robienia grilla, jeżeli lubimy zjeść coś słodszego, a na dodatek – cały czas zdrowego.

Dobrym pomysłem będzie zrobienie owocowych szaszłyków. W ten sposób – można będzie w łatwy sposób obracać owoce na grillu. Innym dobrym pomysłem będzie owinięcie owoców folią aluminiową – dzięki temu się nie spalą. Bardzo ważne, żeby owoce nie przypiekały się na silnym ogniu, dlatego lepiej ułożyć je na brzegach grilla. Warto zwrócić uwagę, że owoce na grillu dochodzą do odpowiedniego stanu w bardzo szybkim tempie, dlaczego trzeba uważać, żeby się nie zasuszyły lub co gorsza – przypaliły.

5. Potrawy dla dzieci

Dzieci uwielbiają jeść różnego rodzaju potrawy w formie szaszłyka, szczególnie jeżeli został on upieczony na grillu. Dlatego, grill to świetny pomysł na przygotowanie różnych potraw dla dzieci.

Bardzo ważne, żeby dla dzieci przygotować mniejsze porcje, które łatwiej jest wziąć do ust i pogryźć. Warto zwrócić uwagę, że grill to świetny sposób na to, żeby namówić dzieci do zjedzenia zdrowych warzyw oraz owoców.

6. Burgery

Im cieńszy jest burger, tym zdrowy jest burger. Między innymi dlatego, że mięso gotowe jest w dużo szybszym tempie. Z tego powodu, jeżeli chcesz przyrządzić na grillu burgery – postaraj się, żeby miały one 1/2 do 3/4 standardowej grubości kotleta. Ważne, żebyś nie wycisnął z nich soków, za pomocą łopatki od grilla – ponieważ wtedy stracą na swojej soczystości. Dobrym pomysłem będzie dodanie cebuli, posiekanej papryki, czosnku czy marchwi.

7. Łosoś z grilla

Łosoś z grilla nie jest szczególnie popularny w Polsce, a szkoda, ponieważ ta potrawa nadaje się na grilla idealnie. Konsystencja łososia sprawia, że zachowuje on odpowiednią wilgoć i soczystość. Innymi rybami, które również warto spróbować, będzie tuńczyk, halibut, pstrąg czy miecznik.

8. Hot dog

Dla wielu hot dog – należy do tak zwanych „guilty pleasure” – czyli z jednej strony wiemy, że nie jest to dla nas dobre, ale z drugiej strony lubimy to. Dlatego całkiem zrozumiałe jest to, że od czasu do czasu najdzie nas ochota na to, żeby zjeść hot doga. Przygotowanie parówki na grillu to świetny sposób na to, żeby zjeść całkiem smacznego hot doga. Oczywiście warto to uzupełnić o smaczną pszenną bułkę.

Warto zaznaczyć, że u nas w Polsce mamy ogromną przewagę przy przyrządzaniu hot dogów, ponad osobami mieszkającymi w krajach zachodnich – my mamy świetne kiełbaski, które są dużo lepsze niż parówki, a również świetnie nadają się do hot dogów.

Menu mamy już przygotowane, ale to nie wszystko. Mamy jeszcze kilka wskazówek oraz uwag, które niewątpliwie podkręcą smak proponowanych potraw:

1. Grill to świetny sposób, żeby przygotować delikatną żywność

Plastry bakłażana, grzyby, ryby etc. w aluminiowej folii. Przygotowanie tego typu żywności na grillu to świetny pomysł. Jeżeli potniemy tego rodzaju produkty na małe kawałki, wtedy się nie rozpadną, a zamiast tego zyskają ciekawego smaku. Innym dobrym pomysłem, jest przygotowanie na grillu krewetek, które smakują świetnie z grilla.

2. Daj jedzeniu trochę czułości

Innymi słowy – nie bój się poświęcić trochę więcej czasu na sporządzenie potraw. Bardzo dobrym pomysłem jest marynowanie. Mięso, które zostanie w odpowiedni sposób zamarynowane, będzie świetnie smakowało po upieczeniu go na grillu. Jednak nie chodzi tutaj tylko o sam smak. Badania wykazują, że marynowanie mięsa – zmniejsza ilość różnych substancji kancerogennych, a tym samym, zamarynowane mięso jest dużo zdrowsze.

Jeżeli chodzi o samą marynatę – warto rozważyć użycie takich składników jak sos sojowy, cukier, miód, oliwa z oliwek, czosnek, wino, oliwę oraz sok z cytryny. Mięso w marynacie należy wstawić do lodówki. Najlepiej, żeby miało kilka do kilkunastu godzin na zamarynowanie się.

3. Nacieranie przyprawami

To całkiem dobra alternatywa dla różnego rodzaju ciężkich sosów. Natarcie mięsa przyprawami może dać równie dobre, a nawet lepsze efekty, jeżeli chodzi o smak potrawy, a jednocześnie – dane mięso pozostaje dużo mniej tuczące niż w przypadku, gdybyśmy zastosowali ciężki sos. Dobrym pomysłem są takie przyprawy jak tymianek, chilli, ostra papryka, słodka papryka, pieprz, sól, czosnek, majeranek, cebula czy kolendra.

4. Powolne pieczenie

Palenie na odpowiednim żarze – a nie na ogniu to podstawa, o której wie praktycznie każdy. Warto jednak dodać do tego fakt, że dobrze jest przymknąć grill, aby produkty, które grillujemy, przesiąknęły aromatem dymu.

5. Palenie drewnem

Węgiel drzewny lub brykiet to standard. Jednak warto dodać do niego trochę naturalnego drewna, szczególnie jeżeli posiada ono swoją woń. W ten sposób otrzymamy dodatkowe nuty w smaku danej potrawy, co na pewno uatrakcyjni całość grillowania.

6. Staraj się nie piec za długo

Zbyt długie pieczenie lub przypalenie mięsa może spowodować wytworzenie substancji rakotwórczych – czego należy unikać w trosce o swoje zdrowie. Z tego względu staraj się piec raczej mniejsze kawałki mięsa – dzięki temu unikniesz tego typu problemów. Warto dodać, że ten problem dotyczy mięsa.

W przypadku ryb, owoców morza czy warzyw ten problem jest dużo mniejszy lub nie ma go w ogóle, dlatego w tym przypadku nie trzeba się specjalnie przejmować długością pieczenia danej potrawy na grillu.

7. Lekkie podgotowanie lub podpieczenie przed grillowaniem

Odnosi się to bezpośrednio do poprzedniego punktu. Jeżeli w lekkim stopniu podpieczemy lub podgotujemy dany posiłek, zanim będziemy go grillowali – wtedy spędzi on na grillu mniej czasu, a więc wytworzy się mniej niezdrowych substancji. Z całą pewnością jest to strategia działania, którą warto przemyśleć.

8. Używaj termometru

Oczywiście, używanie termometru zabija trochę otoczkę męskiej przygody dookoła grillowania. Jeżeli jednak potrafisz się bez niej obyć – wtedy dobrym pomysłem będzie skorzystanie z termometru. W ten sposób będziesz dokładnie wiedział, w którym momencie mięso jest dobre w środku. Nie oszukujmy się – na oko nie da się tego perfekcyjnie ocenić.

Poniżej podajemy parę przykładowych temepratur, jakie powinno mieć mięso w środku, aby było gotowe:

Drób – 165 °

Mielone mięso wołowe, wieprzowe, jagnięce – 160 °

Wołowina, wieprzowina, jagnięcina, cielęcina – 145 °

9. Ciekawe pomysły na dania „poboczne”

Wiele dań, które są pewnego rodzaju dodatkiem do samego grillowania, jest całkiem tucząca. Dlatego proponujemy alternatywne rozwiązania, które sprawią, że grill nie będzie stanowił zagrożenia dla naszej prawidłowej masy ciała.

Ziemniaki z grilla

Biała kapusta z lekkim dressingiem.

Plastry pomidorów, awokado – z oliwą z oliwek lub octem.

Zamiast pszennego pieczywa – pieczywo pełnoziarniste.

10. Pamiętaj, żeby wyczyścić grill

W gruncie rzeczy ma to dosyć spore znaczenie, a sporo osób o tym zapomina. Szczególnie dotyczy to kratki od grilla. Po jednym grillowaniu znajduje się na niej masa przypalonego tłuszczu oraz innych niezdrowych substancji. Dlatego przed każdym kolejnym grillowaniem należy dokładnie wyczyścić kratkę, przede wszystkim po to, żeby nie zaszkodzić zdrowiu swojemu oraz bliskich.

11. Najważniejsze zasady bezpiecznego grillowania

Trzymaj mięso w lodówce lub na lodzie tak długo, aż nie trafi na grilla – oczywiście w granicach rozsądku, ale bardzo ważne, żeby mięso się nie zepsuło w żaden sposób.

Pomimo że jest to grill – nie zapominaj o myciu rąk. W przypadku grilla to wyjątkowo ważna uwaga, bo często można się pobrudzić węglem etc.

Upieczone jedzenie przechowuj na innym talerzu lub tacce niż na tym, na którym trzymałeś surowe jedzenie.

12. Mięso się upiekło? Daj mu odpocząć

Po tym, jak zdejmiesz mięso – daj mu odpocząć przez 3-5 minut. W ten sposób będzie sporo smaczniejsze, ponieważ w ten sposób sprawisz, że mięso będzie bardziej soczyste.

Źródło lifebow

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się z przyjaciółmi na Facebooku tym, czego się przed chwilą dowiedziałeś!

ZOSTAW KOMENTARZ

Dodaj swój komentarz.
Proszę wpisz tutaj swoje imię.