9 sztuczek, aby wybrać najlepsze produkty w supermarkecie

0
182

Zakupy w supermarkecie sprawiają, że musimy dokonać wyboru, pomiędzy ilością a jakością produktu. Jak wiadomo, nie zawsze cena produktu określa jego jakość. Czym więc kierować się podczas zakupów, aby nie zmarnować pieniędzy na kiepskiej klasy produkty? Zacznij od zastosowania wskazówek, które pokażemy w niniejszym artykule. Od dzisiaj Twoje zakupy staną się bardziej rozsądne.

1. Owoce

Na pierwszy rzut oka owoce i warzywa ułożone na półce sklepowej wyglądają pięknie. Gdy tylko przeniesiemy je do w domu, ich czar pryska. Okazuje się, że dokonaliśmy nieprecyzyjnego wyboru. Czym kierować się przy wyborze owoców? Dokładnie oglądaj i zawsze dotykaj owoców przed zakupem, a znacznie ułatwi Ci to odpowiedni wybór. Należy również zwrócić uwagę na pęknięcia i inne niedoskonałości na skórce.

2. Zielone warzywa liściaste

Istnieją dwa sposoby sprawdzania świeżości warzyw liściastych. Pierwszym z nich jest dokładne obejrzenie wierzchnich liści. Jeśli końcówki liści są uschnięte bądź zgniłe, odłóż sałatę z powrotem na półkę. Po drugie, jeśli sałata różni się w kilku miejscach kolorem to również jest powód, by nie zabierać jej do domu. Takie przebarwienia mogą świadczyć o zarazie, która zaatakowała warzywo.

3. Mięso

Mięso jest bogatym składnikiem odżywczym, ze względu na wysoką zawartość białka. Pierwszym na co powinniśmy zwrócić uwagę przy jego wyborze jest data na opakowaniu. Jeśli jej nie ma, należy dokładnie przyjrzeć się zabarwieniu mięsa. Czerwony soczysty kolor świadczy, że mięso jest świeże. Natomiast mięso o brązowych przebarwieniach wskazuje, że leży ono już dłuższy czas. Przy wyborze powinniśmy się również kierować zapachem. Jeśli mięso śmierdzi, uciekajmy od niego jak najdalej.

4. Mielone mięso

Obecnie w każdym większym sklepie znajdziemy gotowe i zapakowane mięso mielone. Zanim je kupisz, musisz wiedzieć, że mimo odpowiedniego przechowywania, termin przydatności mielonego mięsa jest krótki. Wówczas należy je jak najszybciej zużyć. Jeśli sami zdecydujemy się zmielić mięso, jego barwa również szybko się zmieni. Nie należy wtedy panikować, jest to zupełnie normalne zjawisko. Jeżeli zapach mięsa bardzo Cię niepokoi, trzeba się go jak najprędzej pozbyć.

5. Pomidory

Pomidory to niezastąpione warzywa w każdej kuchni. Zawierają bardzo wysokie stężenie witaminy C, która jest niezbędna dla zdrowia. Wybranie odpowiedniego pomidora nie należy do najłatwiejszych. Zwłaszcza, że warzywa ułożone w pierwszym rzędzie sklepowych półek są w najgorszym stanie. Co zrobić, by nie dać się oszukać? Obejrzyj pomidory uważnie z każdej strony. Jeśli zauważysz przebarwienia lub zmarszczki, odłóż je z powrotem. Wybierz te bardziej jędrne, lecz niezbyt miękkie, gdyż takie są już przejrzałe.

6. Sery

Przetwory mleczne korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Do przetworów należą jogurty, kefiry i sery. Sery są jednym z najbogatszych źródeł wapnia, niezbędnego dla zdrowia naszych kości. W przypadku serów musimy zwracać szczególną uwagę na ich skład. W szale zakupów, może się okazać, że wzięliśmy zamiast sera, wyrób seropodobny. Kiedy wybrałeś już odpowiedni ser, należy przyjrzeć się jego zabarwieniu. Jeśli zauważysz na nim biały nalot, bez żalu odłóż go na półkę.

7. Mielona kawa

Nie ma nic lepszego jak rozpoczęcie dnia od świeżo zaparzonej kawy. Łyk tego magicznego napoju daje zastrzyk energii na cały dzień. Jednak podczas zakupu mielonej kawy, trzeba zwrócić uwagę na datę jej ważności na opakowaniu. Kiedy data ważności przekracza 1,5 roku, takiej kawy nie zaleca się spożywać. Najlepszym wyborem jest zakup kawy ziarnistej. Po zmieleniu jest ona świeża i bardziej aromatyczna, niż mielona kawa z torebki.

8. Ryby

Spożywanie ryb jest zalecane przez dietetyków na całym świecie. Zawierają mnóstwo białka, witamin i minerałów. Być może cena ryb może odstraszać, lecz jeśli masz pewność, że jest świeża, nie wahaj się i kup ją. Jak sprawdzić czy ryba jest świeża? Najłatwiej jest to ocenić po przejrzystości gałki ocznej ryby. Jeśli jest mętna i nieprzejrzysta, porzuć ten punkt na liście zakupów.

9. Papryka

Wybór odpowiedniej papryki nie jest skomplikowany. Trzeba zwrócić uwagę na wygląd skórki. Tę z widocznymi obiciami, przebarwieniami i pęknięciami, odrzucamy. Następna wskazówka również może być dla Ciebie ciekawa. Kształt papryki może powiedzieć nam czy jest ona bardziej słodka czy gorzka. Odwróć paprykę i zwróć uwagę na podział papryki. Jeśli jest podzielona na 3 części, będzie ona bardziej słodka. Natomiast podział na 4 części sugeruje, że jej smak będzie gorzki.

ZOSTAW KOMENTARZ

Dodaj swój komentarz.
Proszę wpisz tutaj swoje imię.