6 niewiarygodnych faktów dotyczących żywności!

0
529

Czasami jesteśmy przyzwyczajeni do naszej kultury oraz kuchni, że trudno jest nas przekonać, abyśmy spróbowali potraw pochodzących z innych krajów. Głęboko zakorzeniona tradycja jest naszym głównym atutem, dlatego też wiele ludzi jest bezgranicznie wiernych potrawom takim jak kotlet schabowy z ziemniakami czy rosół z makaronem.

Jednak podróżując po świecie możemy się przekonać, że nie tylko Polska kuchnia jest wyjątkowo smaczna. Nasi sąsiedzi również oferują nam dania, którymi większość z nas będzie zachwycona! Specjalnie dla miłośników kuchni przygotowaliśmy 6 niewiarygodnych faktów dotyczących żywności oraz sposobów jej przechowywania na całym świecie!

1. Brzydkie owoce

Zwykle podczas wizyty w supermarkecie chcemy kupić jak najładniejsze owoce i warzywa. Dlatego też, zawsze wybieram te, które najlepiej wyglądają. Staramy się wybierać owoce świeże, pozbawione jakichkolwiek oznak niewłaściwego przechowywania oraz takie, które ładnie wyglądają. Jak się okazuje, tylko w samych Stanach Zjednoczonych aż 40 procent owoców i warzyw nie trafia na sprzedaż właśnie z powodu nieestetycznego wyglądu.

2. Ryba Fugu

Fugu to jedna z najbardziej toksycznych i niebezpiecznych ryb na świecie. Mimo swej toksyczności wciąż uchodzi za jeden z największych rarytasów na całym świecie. Już niewielki kawałek ryby przygotowany w niewłaściwy sposób może doprowadzić do trwałego uszkodzenia narządów wewnętrznych oraz do śpiączki. Kucharze, którzy przygotowują rybę do zjedzenia muszą mieć ukończony 5 letni kurs.
Kliknij dalej i sprawdź inne fakty!

3. Kurczak

Od bardzo dawna kurczak jest jednym z najbardziej lubianych mięs. Jak wiadomo, ma on wysoką zawartość białka oraz niewielką ilość tłuszczu, dlatego też w szczególności zalecany jest przez dietetyków. Prawda jest jednak taka, że w roku 1970, kurczak miał 8,6 g tłuszczu oraz 24,3 g białka na 100 g mięsa. Obecnie, mięso kurczaka to aż 22,8 g tłuszczu oraz 16,5 g białka.

4. Woda

Każdego dnia staramy się oszczędzać wodę, ponieważ mamy świadomość tego, że jest nam niezbędna do życia. Kilka lat temu, grupa naukowców zaczęła dokonywać szeregu obliczeń związanych z ilością wody potrzebnej do wyprodukowania poszczególnych produktów. Według badań, do produkcji hamburgerów potrzeba 2,5 tys. litrów wody!
Przejdź na następną stronę i dowiedz się więcej niewiarygodnych faktów!

5. Jedzenie w samolocie

Jeśli podróżowaliście kiedykolwiek do innego kraju samolotem na pewno choć raz jedliście posiłek na pokładzie. Podczas jedzenia można zauważyć, że jedzenie smakuje zupełnie inaczej niż na lądzie. Dlaczego tak się dzieje? Prawda jest taka, że tysiące metrów w powietrzu nasz smak jest modyfikowany przez niektóre czynniki. Dlatego też, smak i zapach potraw są zredukowane do prawie 40%.

Zobacz obraz na Twitterze

6. Mleko z żabami

Jeśli cofniemy się ponad wiek do tyłu, możemy dowiedzieć się w jaki sposób mieszkańcy Rosji i Finlandii przechowywali mleko. Zanim pojawiły się lodówki wykorzystywali oni brązowe żaby, które pływały w pojemniku, w którym było zamknięte mleko. Związki antybakteryjne znajdujące się na skórze żab pomagały zwalczać choroby, takie jak salmonella.

Źródło kfiatki

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się z przyjaciółmi na Facebooku tym, czego się przed chwilą dowiedziałeś!

ZOSTAW KOMENTARZ

Dodaj swój komentarz.
Proszę wpisz tutaj swoje imię.